Center za krepitev zdravja | Zdravstveni dom Murska Sobota

PSIHOSOCIALNA PODPORA V ČASU EPIDEMIJE, COVID-19

Z dnem 2. 11. 2020, je ponovno pričel delovati Telefon za psihološko podporo prebivalcem ob epidemiji COVID-19.  V telefonsko svetovanje so pod enotno številko združeni različni strokovnjaki s področja duševnega zdravja iz celotne Slovenije. Brezplačna telefonska številka 080 51 00 deluje 24 ur na dan, vse dni v tednu.

Hkrati obveščamo, da so v času epidemije s koronavirusom (Covid-19), na voljo tudi svetovalci – psihologi iz ZD Murska Sobota, za kratke razbremenilne pogovore preko telefona 041 396 192 ali po elektronski pošti: psiholog.covid19@zd-ms.si vsak delovni dan od 12.00 do 14.00.

Info kotiček

28 julij: Svetovni dan hepatitisa

Virusni hepatitis je vnetje jeter, ki ga povzročajo virusi, med katerimi so najpogostejši virusi hepatitisa A, B, C, D in E, ki se med seboj razlikujejo po načinu prenosa.

 Okužba s hepatitisom B je lahko kronična. Prenaša se z nezaščitenimi spolnimi odnosi, vbodi z okuženimi predmeti, onesnaženimi z okuženo krvjo, pri izmenjavi pribora za injeciranje drog, in z matere na otroka.

Preventiva: uporaba kondoma in sterilnega pribora pri injeciranju drog ter cepljenje.

Okužba s hepatitisom A ni kronična in je pogost spremljevalec slabih higienskih razmer. Prenaša se s socialnimi stiki, kot so prenos z okuženimi rokami ali s predmetom.

Preventiva: upoštevanje higienskih standardov in redno umivanje rok ter cepljenje.

Okužba s hepatitisom C je lahko kronična. Prenaša se s krvjo in njenimi pripravki, z nezaščitenimi spolnimi odnosi in pri prebadanju kože ali sluznice (tetoviranje, pirsing).

Preventiva: uporaba kondoma in sterilnega pribora ob prebadanju kože, injiciranju v kožo. Cepiva ni.

Preventivni ukrepi predstavljajo dosledno uporabo kondoma izven stalnega monogamnega partnerstva in abstinenco od ilegalnih drog oziroma dosledno uporabo sterilnih igel pri prebadanju kože in sluznic.

Pomemben preventivni ukrep je tudi testiranje, kadarkoli obstaja sum na okužbo, saj je pravočasno zdravljenje ključ do preprečevanja resnih posledic omenjenih bolezni.

Pokličite nas:

030 641 514