Center za krepitev zdravja | Zdravstveni dom Murska Sobota

Info kotiček

Poskrbimo za svoj imunski sistem

Prihaja hladnejše vreme, s tem pa tudi več prehladnih, respiratornih obolenj. Pri virusnih obolenjih, kot sta na primer gripa in prehlad, pa tudi nova koronavirusna bolezen, za katera nimamo zdravila, se moramo za uspešno in čim krajše prebolevanje bolezni zanesti na svoj imunski sistem. Tako nam pri omenjenih obolenjih zdravila sicer lahko pomagajo lajšati simptome (kot npr. paracetamol pri vročini in glavobolu), a na potek same bolezni ne bodo imela prav veliko vpliva. Kako močno in za kako dolgo nas bo virus položil v posteljo, je torej odvisno predvsem od tega, v kako dobrem stanju ohranjamo svoje zdravje in z njim tudi svoj imunski sistem. 

Imunski sistem je mehanizem, ki omogoča obrambo našega telesa pred škodljivimi organizmi (bakterijami, virusi, glivicami, paraziti), ki bi utegnili povzročiti različna bolezenska stanja in se razlikuje od posameznika do posameznika. Razlike gre pripisati številnim dejavnikom, kot so genetika, spol, starost, prehrana, količina gibanja, kajenje, uživanje alkohola, stres, količina spanca, zgodovina infekcij in cepljenj.

Prehrana je eden izmed izjemno pomembnih dejavnikov za dobro delovanje imunskega sistema. Po drugi strani prekomerna telesna masa, še posebej maščobne zaloge, ki se nalagajo okrog pasu, prav tako znižujejo odpornost, saj maščobno tkivo prispeva h kroničnim vnetnim procesom, ki izčrpavajo naš imunski sistem. S prehrano lahko naš imunski sistem podpremo predvsem z uživanjem večjih količin čim bolj raznolikega sadja in zelenjave, oreškov ter živil, bogatih z omega-3 maščobnimi kislinami. Po drugi strani poskusimo omejiti količino nasičenih maščobnih kislin, saj le-te v telesu pospešujejo vnetne procese. Za vnos ustreznih hranil, ki delujejo kot podpora imunskemu sistemu, je treba skrbeti ves čas, ne le v obdobjih, ko se bojimo, da nas bodo napadli mikrobi.

Ne glede na letni čas in vreme, vsak dan se je treba vsaj pol ure gibati na svežem zraku. Pa najsi bo to kratek sprehod po soseski, kjer živite, igranje na igrišču z vašimi malčki, ali daljši izlet v naravo, skok na bližnje smučišče, morda celo redno izvajanje kakšne fizične aktivnosti na prostem. Seveda pa se ne pozabite obleči vremenu oziroma temperaturam primerno.

Tips for Walking Dogs In Winter

Eden največjih sovražnikov našega zdravja je stres, ki ga še vedno močno podcenjujemo. Stres je tudi tisto, kar moti dobro delovanje našega imunskega sistema, kajti, ko smo vznemirjeni, se nam sprošča stresni hormon kortizol, ki nam ruši normalno imunsko obrambo. Zato v teh dneh, ko se mnogi močno bojite okužbe z novim koronavirusom, skušajte ostati mirni in razmišljajte racionalno, kajti če boste v nenehnem strahu, paniki in stresu, si lahko s tem vsekakor naredite več škode kot koristi.

Za nemoteno delovanje imunskega sistema je pomembno tudi to, da si zagotovimo dovolj spanca, ki mora biti kakovosten.

Situacija, ki smo ji izpostavljeni, je velik izziv, zato je še posebej pomembno, da delujemo preventivno in odgovorno za omejitev širjenja bolezni COVID-19, ki jo povzroča virus SARS-CoV-2. Približujejo se novoletni prazniki, silvestrovanje, ki pa bo letos zelo verjetno predvsem drugačno od preteklih. Ne pozabimo, da s svojimi dejanji nismo odgovorni samo za svoje zdravje, ampak tudi za zdravje - življenje drugih.

Bodimo strpni, upoštevajmo preventivne ukrepe. Objeme, druženja, zabave bomo zagotovo nadoknadili. Bodite zdravi!

Pripravila: Vladimira Bavčar Cvetko, dipl. m. s.

Pokličite nas:

030 641 514