Center za krepitev zdravja | Zdravstveni dom Murska Sobota

PSIHOSOCIALNA PODPORA V ČASU EPIDEMIJE, COVID-19

Z dnem 2. 11. 2020, je ponovno pričel delovati Telefon za psihološko podporo prebivalcem ob epidemiji COVID-19.  V telefonsko svetovanje so pod enotno številko združeni različni strokovnjaki s področja duševnega zdravja iz celotne Slovenije. Brezplačna telefonska številka 080 51 00 deluje 24 ur na dan, vse dni v tednu.

Hkrati obveščamo, da so v času epidemije s koronavirusom (Covid-19), na voljo tudi svetovalci – psihologi iz ZD Murska Sobota, za kratke razbremenilne pogovore preko telefona 041 396 192 ali po elektronski pošti: psiholog.covid19@zd-ms.si vsak delovni dan od 12.00 do 14.00.

Priprava na porod in starševstvo

Program Priprava na porod in starševstvo je namenjen bodoči materi in bodočemu očetu oziroma spremljevalcu. Udeležba na pripravah na porod in starševstvo je brezplačna.

Kje se izvaja?
Dispanzer za ženske (predavalnica)

Kako se vključite?
Vabilo prejmete po pošti, urnik za nadaljnja srečanja pa prejmete na prvem predavanju, ko potrdite svojo prisotnost.

Tim - Priprava na porod in starševstvo
Tim - Priprava na porod in starševstvo

Koordinatorica programa priprava na porod in starševstvo: Polonca Juričinec, dipl. bab. T: 02 534 13 34

Srečanja potekajo po sklopih:

1. UVODNO PREDAVANJE (ZGODNJA NOSEČNOST): do 18. tedna nosečnosti.

Trajanje: 120 do 180 minut.

Izvajalci/predavatelji: specialist ginekologije in porodništva, diplomirana babica, specialist otroškega in preventivnega zobozdravstva, kineziolog/fizioterapevt in diplomirani zdravstvenik.

Teme: fiziološki potek nosečnosti, tegobe v nosečnosti, zdravstvene pravice, prehrana, gibanje, spolnost, ustno zdravje, prometna varnost, kajenje, alkohol, prepovedane droge in socialne pravice.

2. (POZNA NOSEČNOST): od okvirno 28. do 35. tedna nosečnosti.

Trajanje: 5 x 120 do 180 minut.

Izvajalci/predavatelji: diplomirana babica, diplomirana medicinska sestra, psiholog, diplomirani zdravstvenik.

Teme: znanilci poroda, odhod v porodnišnico, sprejem v porodnišnico, lega ploda, potek poroda po posameznih porodnih dobah, zgodnje poporodno obdobje v porodni sobi, doživljanje poroda, vloga očeta pri porodu, vrste porodov, porodna bolečina, lajšanje bolečine, tegobe, nevšečnosti in zapleti pri ženski, spremembe pri ženski, duševno zdravje žensk po porodu, odnosi v družini ob rojstvu novorojenčka, vloga očeta, sorojenci, odnosi v družini, spolnost po porodu, laktacija in dojenje raba prilagojenega mleka, pomen dojenja, fiziologija dojenja, spretnosti dojenja, posebnosti pri dojenju, razvoj in potrebe dojenčka, nega otroka in »rokovanje« z otrokom, pripomočki in oprema za nego otroka – poudarek na varni opremi, ukrepi v primeru nujnih stanj pri otroku, partnerski odnos, prehrana doječe matere in prvo uvajanje hrane pri otroku.

Več informacij najdete na: http://zdaj.net/nosecnost/

Pokličite nas:

030 641 514